Boende

Hej alla som bor på Helenborgsgatan 13 A-D

Om i dina egna ord att utveckla tanken på professor Kona, upptäckte i vårt svarta hål, ser en kvinna ut som en konditor som älskar kakan med kläder från vispgrädde, för att bryta kanten och utan att tvätta händerna , ljög denna tårta tillsammans med klädnader i blinkande. Nej, vi är Cialis Professional inte emot sex med vackert linne och manikyr. Men det är bättre för oss utan manikyr än en manikyr utan kön. Och för kvinnor – tvärtom.

Vi äger vårt vackra hus tillsammans och vi vill att alla ska trivas här. För att göra det enklare har vi sammanställt information och ordningsregler som gäller såväl bostadsrättsägare som hyresgäster.

I övrigt vädjar vi till allas sunda förnuft och hoppas att du använder de gemensamma utrymmena och lämnar dessa i sådant skick som du själv skulle vilja se dem. En sammanställning av för nya medlemmar finns i Välkomst- och Infoblad.
Läs mer om föreningens trivselregler Brf Muttern 4.

Har du några synpunkter på detta så är du välkommen att höra av dig till styrelsen.

Autogiro för månadsavgift

Avin för månadsavgiften som kommer i brevinkastet går att ersätta med autogiro genom att mejla hyresavdelningen på Riksbyggen:

  • brf@simpleko.se
  • Uppge ”4863 Muttern 4” i ämnesraden
  • Telefon: 018-66 01 60, mån-fre 9.00–12.00

Avfallshantering
Soprummet finns i A-uppgången. Följande avfall ska källsorteras:

* Batterier
* Elavfall
* Lysrör/glödlampor

Kärlen för tidningar är endast till för tidningar. Kartonger, kuvert och så vidare ska inte slängas där. Detta och annan typ av avfall, såsom plast och metall slängs på kommunens återvinningsstationer som finns på Borgargatan samt längre upp på Heleneborgsgatan.

Barnvagnsrum
Det finns två barnvagnsrum i fastigheten. Ett på entréplan i B-huset och ett på entréplan i C-huset. Av brandutrymningsskäl är det inte tillåtet att förvara barnvagnar i trapphusen.

Bostadsrätt
Som boende i bostadsrätt innebär att lägenheterna ägs av föreningens medlemmar gemensamt. Du har köpt nyttjanderätt till lägenheten, men du äger den inte själv. Du ansvarar för allt som syns i den egna lägenheten, exempelvis handfat, kylskåp och fönster. Tillsammans ansvarar vi för det som är inne i väggarna, på utsidan av fasaden och gemensamma utrymmen som tvättstuga, trappuppgångar, gården med mera.

Bredband
Fiber finns indraget i fastigheten och varje lägenhet har en fiberomvandlare till vilken en router kopplas. Föreningen har ett gruppavtal för bredband med hastigheten 1000/1000 Mbit/s och en obligatorisk avgift på 244 kr/mån aviseras tillsammans med avgiften/hyran och betalas månadsvis. Bredbandsleverantör är Bahnhof och eventuella driftsfrågor kan ställas direkt till dem.

TV
ComHem är TV-leverantör och basutbud ingår i avgiften. Individuellt avtal kan tecknas med ComHem om extra utbud. Kontakta ComHem för mer information.

Byteshyllan
Grupp för medlemmar i bostadsrättsföreningen som ersätter den tidigare ”Byteshyllan” i vår källare. Byteshyllan har länge varit ett uppskattat sätt att återanvända föremål istället för att slänga dem. Nu flyttas byteshyllan digitalt in till anvisad länk. Om du har föremål du önskar bli av med och kan tänka dig att skänka bort till en granne snarare än att slänga eller sälja: ladda upp en bild och beskrivning i gruppen och se om någon nappar.
Sekundärt kan gruppen också användas för att snabbt informera kring ärenden som rör vårt gemensamma hus.
Muttern 4 

Cykelförvaring
Innergården innanför A-huset är tänkt som cykelparkering. Det är många i huset som cyklar och för att vi alla ska få plats, använd bara de gemensamma utrymmena till den/de cyklar som faktiskt används. Övriga cyklar ska förvaras i lägenhetsförrådet alternativt i källaren under C och D i mån av plats. Lämna cykelställena tillgängliga för cyklar utan stöd.

Eventuella störningar
Våra fina gamla hus är relativt lyhörda. Respektera att dina grannar vill ha lugn och ro hemma och använd sunt förnuft vid fester och renoveringar. Förvarna gärna grannarna genom att sätta upp en lapp i entrén. I trädgården under ljumma sommarkvällar är det skönt att sitta ute, men dämpa er efter 22:00 eller flytta in. Visa hänsyn till grannar på bottenvåningen.

Om du störs, börja med att ringa på och prata med din granne. Om störningen inte upphör trots påpekanden kontakta Svenska Störningsjouren AB som föreningen har ett avtal med. Störningsjouren har jourtelefon 08-568 21 400 och är öppet dygnet runt, året runt. Deras störningsombudsmän kommer ut på begäran och gör även en fullständig dokumentation av ärendet.

Fastighetsskötsel
Föreningen har ett avtal med Riksbyggen för skötsel av vår gemensamma fastighet. En fastighetsskötare från deras underleverantör Dirigo Fastighet & Förvaltning går en rond i huset en gång i veckan och kontrollerar att allt är i sin ordning. Upptäcks några större fel under ronderna kontaktar Dirigo styrelsen som tar ställning i hur man ska gå vidare med eventuell reparation.

Om du upptäcker en trasig lampa, en dörr som gnisslar eller något annat som rör fastighetens funktion så ringer eller mejlar du till Dirigo felanmälan. Det gäller även vid akuta ärenden som vattenläckor och dylikt. Det enda undantaget är hissarna som ska felanmälas till S:t Eriks Hiss AB på det nummer som står angivet i hissarna.

Felanmälan till Dirigo/GO Fastigheter, tfn: 08-305555 eller e-post: felanmalan@gofastighet.se. Journummer: 08-187000.

Om man önskar så kan man även ta Riksbyggen till hjälp om man behöver åtgärda något i den egna lägenheten. Riksbyggen fakturerar då dig direkt och inte föreningen.

Grillen
Grillen på gården är populär och bokas genom att skriva upp sig på schemat som finns i B-uppgångens entré. Genom att skriva upp hur många bord du behöver ger du fler personer chansen att utnyttja grillen samma kväll. Den som använder grillen rensar den, lägger askan i tunnan bredvid samt rengör gallret. Förvara inte kol och tändvätska vid grillen då de kan hamna i orätta händer och är livsfarligt för barnen.

Innergården
Innergården uppskattas av alla i föreningen, inte minst av barnen. Men det är viktigt att alla känner sig välkomna och att barn och föräldrar gemensamt tar ansvar för att trampbilar, cyklar och annat parkeras vid sidan om gången. Leksaker ska läggas i plåttunnan och locket ska sättas på sandlådan när leken är slut. Det är inte lämpligt att låta barnen leka med redskapen, inklusive vattenspridare, som tillhör gården. Släng inte fimpar på bakgård och innergård.

Passersystemet
Portarna till husen har ingen portkod utan öppnas med låsbricka. Fördelen med detta passersystem är att vi försvårar för obehöriga att komma in i huset, vilket skapar en bättre trygghet för oss som bor i fastigheten.

Alla lägenheter har tilldelats två låsbrickor som öppnar alla våra gemensamma utrymmen. Det går att beställa fler brickor genom Låsborgen som ligger i huset. Ta med legitimation. De kan även förlänga ytterdörrarnas öppningstid på din bricka, vilket är bra för exempelvis cyklar och barnvagnar. Anmäl borttappade brickor omgående till Låsborgen så att de kan tas ut ur systemet och upphöra att fungera.

Porttelefon
Porttelefonen kopplas till din telefon och du öppnar porten genom knappval. Kontakta Låsborgen för att ansluta ditt telefonnummer.

Renovering
Kontakta alltid styrelsen för godkännande innan du påbörjar renovering i lägenheten. Visa hänsyn mot dina grannar vad gäller störande ljud, det är alltid bra att informera grannarna i förväg. Vid renovering ansvarar du för att entreprenörerna håller snyggt i fastighetens gemensamma utrymmen. Trapphusen ska hållas rena, eventuellt avfall transporteras bort separat och inte slängas i soprummet och toaletterna i källaren ska hållas ren.

Styrelsen
Styrelsen ansvarar för föreningens organisation och förvaltning. Vi i styrelsen sköter vårt uppdrag på vår fritid. Vi svarar gärna på frågor och hjälper till så gott vi kan men vår tid räcker inte alltid till. Därför är det viktigt att även övriga medlemmar engagerar sig i att lösa problem som uppstår och känner ansvar för fastighetens välbefinnande.

Städdagar
Två gånger om året samlas medlemmarna för en städdag. På våren ställer vi ut utemöbler och gör fint på gårdarna m.m. På hösten tar vi in möbler och krattar löv. Vi avslutar varje städdag med korvgrillning. Aktuella datum meddelas genom anslag i portarna. Kan du inte komma finns andra uppgifter du kan göra före eller efter städningen. Fråga någon i styrelsen.

Trapphus
På grund av brandrisken är det inte tillåtet att förvara saker, såsom barnvagnar, ytterkläder, skor etc. i trapphusen.

Tvättstugan
Följ anvisningarna på anslaget i tvättstugan. Viktigt är att torka av torktumlarens och torkskåpets filter efter användning. Lämna mangelduken i utrullat skick annars torkar den för långsamt och möglar. Rengör tvättmedelsfacken från tvättmedel- och sköljmedelsrester med diskborsten som hänger vid tvätthon. Sopa av golvet när du tvättat klart och spola med slangen om det behövs. Håll tvättiderna och kommer ihåg att parkera din bokningsnyckel så att den inte hänger med av misstag till nästa månad.

Uthyrning
All andrahandsuthyrning av lägenheten måste godkännas av styrelsen. Vid längre andrahandsuthyrning ska styrelsen underrättas om namn på hyresvärd och -gäst med tillhörande kontaktuppgifter, uthyrningsperiod samt skäl till uthyrning, detsamma gäller för önskad förlängning. Signerat uthyrningskontrakt ska också skickas till styrelsen. Styrelsen godkänner tillsvidare kortare uthyrningar via Airbnb vid fyra tillfällen per år under förutsättning att styrelsen blir informerad på förhand när lägenheten kommer att vara uthyrd. Kontakta någon i styrelsen via mail, och lämna namn och kontaktuppgifter till den som ska hyra.

Vinds- och källarförråd
Till varje lägenhet hör ett eller två förråd som du behöver sätta ett eget lås på. Av brandsäkerhets- och utrymningsskäl måste gångarna hållas fria så därför är det inte tillåtet att förvara möbler och annat utanför vinds- och källarförråden.

Värme
Fastigheten värms upp med fjärrvärme via vattenburna element. Elementet i lägenheterna är lägenhetsinnehavarens ansvar att lufta och hålla i fungerande skick.

Årsstämma
Vi äger den här fastigheten tillsammans. På årsstämman, som brukar infalla i maj, fattar vi de stora besluten som styrelsen inte får fatta på egen hand. Här kan man även ta upp egna frågor genom att skriva en motion i god tid före stämman. Det är viktigt att så många som möjligt kommer på årsmötet och engagerar sig i vårt gemensamma hus. Kan du inte vara med kan du ändå rösta genom ombud med fullmakt och prata gärna med styrelsen i efterhand för att höra mer om vad som diskuterades. Är du intresserad av att delta i styrelsearbetet så kontakta gärna någon av oss i styrelsen alternativt valberedningen. Se kontaktuppgifter på anslagstavlorna i A- och B-uppgången.